483

23 квітня світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишився за лаштунками книгивидання.

“Винуватців” у цього “свята книголюбів” кілька. Так, саме 23 квітня народилися такі видатні особливості світової літератури, як Моріс Дрюон, Галдон Ланкастер, Володимир Набоков, Григорій Тютюнник. Також цей день став днем смерті Вільяма Шекспіра, Інка Гарсіласо де ла Вега, Мігель де Сервантес, Вільям Вордсворда.

Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Вибір проводить ЮНЕСКО спільно з Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій.

Особливістю Всесвітнього дня книги та авторського права є усвідомлення книги як потужної зброї у налагодженні миру і невілювання соціальних проблем. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книги і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання.