685

Леся Українка – геніальна особистість, яка залишила в історії української літератури колосальний слід.

Справжнє ім’я поетеси – Лариса Косач Квітка. Вперше вона підписалась псевдонімом “Українка” у віці 13 років. У дитинстві Ларису можна було назвати дитиною-індиго: вже у 4 роки вона вміла читати, в 9 років з-під її пера вийшов перший вірш, чудово грала на фортепіано. В 19 років для своїх сестер вона написала підручник “Стародавня історія східних народів”. Самостійно вивчила 11 мов, в тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. Написала загалом понад 100 віршів і 20 драм. Випустила три збірки.

Мало хто знає, що за надзвичайну силу духу і твердість характеру тендітну і ніжну Лесю Українку Іван Франко називав “Єдиним мужчиною в нашому письменстві”.

До 150-річчя поетеси в бібліотеці коледжу представлена книжково-декоративна виставка “Мрії зламане крило“. Також бібліотекарями підготовлений бібліографічний покажчик “Собі ім’я свого народу навіки як вона візьми“, де представлені твори Лесі Українки та критичні матеріали про її життя і творчість наявні в книгозбірні коледжу.