39

02 жовтня 2024 року відбувся методичний вебінар «Дитина дошкільного віку в світі цифрових технологій (воркшоп)». До участі в заході долучилися студенти і викладачі спеціальності 012 Дошкільна освіта, керівники та вихователі закладів дошкільної освіти міста Прилуки.

Результатами досліджень проблеми створення цифрових дидактичних кейсів і їх використання в роботі з дітьми дошкільного віку поділилася з учасниками зустрічі Наталія ЛЕВІНЕЦЬ, кандидат педагогічних наук, доцент, старший науковий співробітник лабораторії дошкільної освіти та виховання Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України. Присутні дізналися про види дидактичних кейсів, особливості їх створення й джерела наповнення. Практичний аспект науковиця представила прикладами роботи з цифровими кейсами. Тетяна ЗУБКО, консультант комунальної установи «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради Чернігівської області, ознайомила учасників заходу з багаторічними напрацюваннями закладів дошкільної освіти міста Прилуки з актуальних питань використання цифрових технологій у роботі з дітьми. Особливе значення натхненна праця прилуцьких педагогів має в контексті викликів сьогодення. Анна КОЗЛОВА, вихователь закладу дошкільної освіти № 10 міста Прилуки, яскраво презентувала власний досвід застосування ШІ як засобу навчання та розвитку дошкільників у різних видах діяльності.

За результатами обговорення порушеної проблематики педагоги, науковці й майбутні фахівці дійшли висновку, що цифрові технології (ЦТ), які сьогодні є невід’ємним атрибутом повсякдення, значно впливають на наймолодших діток, при цьому і приносять користь, і шкодять їх загальному розвитку та здоров’ю. Зважаючи на це дорослим належить гармонізувати роль і місце ЦТ в житті дітей; напрацьовувати критерії оцінки ЦТ та доцільності їх використання задля розвитку малюків; добирати, розробляти, адаптувати ЦТ для ефективного їх включення в освітній процес.

Перебування студентів та викладачів коледжу в укритті під час онлайнзустрічі надало заходу особливої атмосфери та засвідчило нестримне прагнення до професійного зростання попри небезпеку.

Вебінар відбувся в рамках співпраці комунального закладу «Прилуцький гуманітарно-педагогічний фаховий коледж імені Івана Франка» Чернігівської обласної ради з Прилуцьким центром професійного розвитку педагогічних працівників та закладами дошкільної освіти міста Прилуки Чернігівської області.

Щиро дякуємо всім учасникам за цікаві й змістовні доповіді, нові ідеї та радість спілкування з колегами, друзями, однодумцями!

Інформація про вебінар на сайті Інституту проблем виховання: ПЕРЕЙТИ