434

Події 26 квітня 1986 року стали однією з наймасштабніших трагедій для людства. Вибух, який зруйнував життя тисячам людей і утворив багатокілометрову зону відчуження, назавжди закарбувався в пам’яті людства.

В цей день на 4 енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася аварія. Спалахнув реактор, в якому знаходилося близько 200 тон урану. Пожежа тривала кілька днів і була зупинена завдяки титанічним зусиллям пожежників. Згодом було підраховано, що відбувся викид радіоактивних речовин потужністю 300 Хіросім. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над частиною Білорусії, України, Росії, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Поки рятувальні служби боролися з безпосередніми наслідками катастрофи, уряд СРСР старанно приховував аварію. Лише після того, як світова спільнота забила на сполох, керівництво країни розпочало евакуацію населення. Загалом з 30-кілометрової зони було вивезено 115 тисяч чоловік.

Після всіх трагічних подій небезпечний реактор, врешті-решт, накрили бетонним саркофагом, який мав би запобігти подальшому забрудненню навколишнього середовища.

Життя продовжується… Через 35 років після аварії на території Чорнобильської зони утворився умовний заповідник. До зони нерідко організовують екскурсії. А журнал Forbes навіть включив це місце до переліку найекстравагантніших туристичних місць.

Дізнатися більше про Чорнобильську катастрофу та її наслідки ви можете, переглянувши виставку “Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить”.

Пам’ятаймо про помилки, щоб неповторилася подібна катастрофа.