376

Вона мріяла літати, працювала педагогом і, тільки розкривши свій талант, стала “невимовною королевою української поезії”, і слова її стали літати у світі як “високовольтні лінії духу”.

19 березня відзначає свій день народжує Ліна Василівна Костенко – геніальна поетеса-шестидесятниця, лауреат Шевченківської премії, Премії Антоновичів, Премії Петрарки, нагороджена медаллю Святого Володимира, Почесною відзнакою Президента України, перший лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Олени Теліги, нагороджена Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, почесний професор Києво-Могилянської академії , почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів.

Ця жінка принципово відмовилася від Премії Золотий Письменник України та звання Героя України, мотивуючи, що ці нагороди “як політична біжутерія їй не потрібні”, адже у неї головне – Ім’я.

Ліна Василівна одна з найвпливовіших жінок сучасної України, яка стала незаперечним моральним авторитетом. Її поезія – про жінку, любов, красу рідної мови і України – це словесна зброя, яка надихає і окрилює.

Бібліотека підготувала і пропонує вашій увазі виставку “Наодинці з лірикою Ліни Костенко”, присвячену поетесі.

Також на сайті коледжу у розділі “Українська література” електронної бібліотеки ви можете прочитати твори поетеси.

Пропонуємо вірш “Доля” як життєвє кредо Ліни Василівни.